Bereczki Blog

Bereczki Blog

A NER új generációja, avagy a HÖK-ös kasszasiker

Hová lett a Corvinus ösztöndíj?

2018. december 06. - bereczki

A rektortól megtanultuk, hogy  "Ki a gazdag?", a kancellártól az 5-ös lottószámokat hallanánk, Szabados úrfi viszont pályát tévesztett - mivel statiszta szeretne lenni az Aranyéletben". Íme a tények, amelyek ezt bizonyítják.

November elején a Diákjóléti Bizottság a szavahihető Hallgatói Önkormányzattal karöltve nem készült el a szociális ösztöndíjak elbírálásával, pedig más felsőoktatási intézményekben már október első hetében megkapták a kijelölt összegeket. A hallgatói felháborodás akkor hágott a tetőfokára, amikor a tanulmányi ösztöndíjakat indokolatlanul csökkentették. Már november közepe volt és még senki egy forintot nem kapott, ezalatt a kiutalandó pénzösszeg egy számlán csücsült. Érdekesség, hogy a bírálat elvégzése a technikának köszönhetően ez csupán egy gombnyomásba került volna. Persze a hallgatóktól elvárták, hogy a kollégiumi díjakat határidőre befizessék, viszont a késedelmi díjakat ennek elmulasztása miatt beszedték. Hol volt ekkor a HÖK, amely az ilyen helyzetek orvoslására hivatott és esküdött fel?

A szemfüles hallgatók azonnal felfigyeltek a HÖK-ös mutyi jeleire. Ugyanis történt, hogy a tanulmányi ösztöndíjakat egy keretbe vonták a - HÖK-ös hallgatók által megpályázható - közéleti ösztöndíjjal, mikor ezt a rendelkezést, az egyetemi vezetés elfogadta, a Hallgatói Önkormányzat élhetett volna vétójogával, amennyiben a hallgatók érdekeit tartották volna elsődlegesnekA közélet ösztöndíjjal kapcsolatban a Corvinus Egyetem Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzata a következőképpen rendelkezik :

16) A Közéleti Bíráló Bizottság három (3) szavazati jogú és egy (1) tanácskozási jogú tagból áll. A szavazati jogú tagokat a BCE HÖK Elnökségének javaslatára a Küldöttgyűlés választja,- ez azt jelenti, hogy a HÖK a saját kádereit helyezi a húsosfazék közelébe.

(24) A BCE HÖK Elnökség tagjai által megpályázható, (3) bekezdés b) pontja szerinti ösztöndíjra eredményesen pályázó az elnyert pályázati időszak minden hónapjában közéleti beszámolót kötelesek készíteni, és a pályázati időszakra vonatkozó hónapot követő hó 12. napjáig megküldeni a Közéleti Bíráló Bizottság részére véleményezésre. A beszámolót a BCE HÖK Felügyelő Bizottsága a BCE HÖK hivatalos honlapján közzéteszi és legalább egy évig biztosítja azok elérhetőségét-

Ezen a ponton meg kell álljunk két dolog miatt is, az egyik, hogy teljesen mindegy, hogy milyen pályázatot küld be az öszöndíjat megpályázó, hiszen a saját emberei bírálják el. A másik érdekesség, hogy a HÖK a hivatalos honlapján fel kell tüntesse a beszámolókat. Megnéztük és nemhogy a beszámolók nincsenek fennt, de még a jelenlegi HÖK elnök- Szabados Levente- neve sincs feltüntetve. Ehelyett a kettővel ezelőtti HÖK elnök köszöntőjét olvashatjuk, aki transzparenciáról ír.

Egy  informátorunk érdeklődését is felkeltette a Diákjóléti Bizottság és a HÖK kis piszkos ügylete, így megkereste az Adminisztartív Igazgatóságot, hogy kikérje azokat pályázati anyagokat, amelyekre a HÖK-ösök megkapják a közéleti ösztöndíjukat. Informátorunk várt és várt, azonban 4 hét email váltás után sem sikerült megszereznie a pályázati anyagokat. Úgy tűnik az adminisztratív igazgatóság egy hónap után sem tudja tisztára sikálni ezt a mocskot.

De lássuk a számokat, amiket ismerünk. A szabályzat szerint a:

22) ‘’A közéleti ösztöndíj maximális összege: a) a (3) bekezdés b) pontja szerinti közéleti ösztöndíj esetén a mindenkori egy főre jutó hallgatói normatíva 0,9-szerese, b) a BCE HÖK Elnökség tagjai által megpályázható, (3) bekezdés b) pontja szerint elnyerhető közéleti ösztöndíj esetén a BCE HÖK Elnöksége tekintetében a hallgatói normatíva összegének 1,5-szöröse’’

Mindez ez a legmagasabb szintű juttatás, melly kizárólag a HÖK elnökséget illeti meg, név szerint: Szabados Levente (Egyetemi HÖK elnök), Simon Bálint (alelnök), Kenyeres Balázs (kabinetfőnök). Tehát az elnökség havonta fejenként a szabályzat szerint 178 ezer forintra pályázhat havonta, melyet a csókosaiknak hála, valószínűséggel meg is kapnak.

47579359_359046124660464_3289714472200962048_n_1.png

Megdöbbenésünkre az Adminsztratív Igazgatóság értesítette informátorunkat, hogy a kikért személyek- Szabados Levente, Simon Bálint és Kenyeres Balázs- HÖK elnökségi tagok mandátuma körül vizsgálat zajlik. Az egyetemmel szemben, a visszatartott információk miatt, bejelentés történt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság-nál (NAIH). Izgatottan várjuk a folytatást.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bereczki.blog.hu/api/trackback/id/tr3214440588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása